2010. április 14., szerda

Online pszichoterápia?


Az Infinit egy áprilisi cikke (Online, valós idejű pszichoterápia a depresszió kezelésére), arról számol be, hogy olyan számítógépes programokat fejlesztett ki egy orvos-kutatócsoport, amelynek segítségével a kognitív viselkedésterápia online formában is lebonyolíthatóvá válik.

A kognitív viselkedésterápia fogalma
Mielőtt a cikk részleteibe belemennénk, nézzük meg közelebbről, mi is az a kognitív viselkedésterápia, vagy más néven magatartásterápia.
A pszichoterápia egy olyan eszközéről beszélünk, mely a depresszió bizonyos formáinál kíván segítséget nyújtani. Célja, hogy a betegben feltárja és korrigálja azokat az információtorzító beállítódásokat, amelynek következtében az eseményeknek hibás jelentést tulajdonít, és ennek köszönhetően hibás, nem megfelelő választ ad.
A terápia során a pácienssel együttműködve, különféle módszerekkel, olyan érzelmi és viselkedésbeli változásokat hozzunk létre, mely hozzájárul a beteg gyógyulásáhaz.
Angol elnevezése: Cognitive behavioral therapy (CBT).

Az Interneten rengeteg anyag található a témában. Párat itt is feltüntetek:
Cognitive behavioral therapy - The Royal College of Psychiatrists

Online terápia
A terápia bizonyítottan hatékony, de emellett nehezen is hozzáférhető, így nem meglepő, hogy ez az alternatív megoldás is megszületett.
Lényege, hogy a páciens és a terapeuta interneten valós idejű kapcsolatot tart egymással.

A kísérlet:
Ollyan véletlenszerűen kiválasztott alanyokat vizsgáltak, akik depresszióval küzdöttek.
A szinteket a Beck II. depressziós kérdőív segítségével állapították meg, de voltak már diagnosztizált betegek is. (Beck depression inventory, Beck depressziós kérdőív)
Az alanyok toborzása háziorvosok segítségével zajlott (Bristol, London, Warwick-megye).
A toborzók, a betegek és a terapeuták kilétét is eltakarták, cupán azonosító számot kaptak.
A 4 és 8 hónapos kísérleti idő elteltével megállapíthatóvá vált, hogy az onlone CBT hatásos, alkalmazható eljárás.

Összegzés
Egy terapeutával folytatott chat-elésnek persze előnyei és hátrányi is vannak.
Nagy segítség lehet ez azoknak akik mozgásukban korlátozottak, vagy csak egyszerűen nincs a környezetükben orvosi segítség. Emellett az anonimitás lehetővé teszi a mélyebb érzelmek kinyilvánítását. Gondoljunk csak bele, néha mennyivel könnyebben nyílunk meg egy neten megismert idegennek, akivel valószínülek nem kell soha találkoznunk.
Viszont nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy így a terapeuta nem tud kellően személyes viszonyt kialakítani, nem látja betege gesztusait, mimikáját, testbeszédét, mely fontos szerepet játszhat a gyógyítási folyamatban.

Az online pszichoterápia hasznos, de egyelőre csak kiegészítő funkcióként létezhet.
Sok lehetőség van benne, akár a video-chat alkalmazására, akár pedig egy online segélyvonal létrehozására gondolunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése