2010. október 4., hétfő

Képeslap Finnországból? Peruból? Oroszországból? Egyipto...



Gyerekkoromban több éven keresztül gyűjtöttem képeslapokat. Szerettem a képeket és a hátoldalon lévő szövegeket is. Aztán, ez egy idő után abbamaradt. Az ismerősök, ismeretlenek már nem küldözgették a virágos, angyalkás, esetleg kézzel festett lapokat.
Manapság pedig? Már csak elektronikus formában jutunk hozzájuk, hiszen ki költene pénzt még erre is, ha ingyen is megoldható a "gondolok rád". Ez persze nem baj, hiszen rengetek szebbnél-szebb darabbal találkozunk a világhálón, (Vladstudio) amik gyönyörködtetik a szemet. De kérdem én, ki ne örülne egy postaládából kikandikáló színes csücsöknek? Főleg, ha az a világ másik végéről érkezett!?

Ha tehát, különböző országokból szeretnénk igazi, papír alapú, idegenek kézjegyével ellátott képes leveleket szerezni, nem kell mást tennünk, mint regisztrálni a Postcrossing honlapján, ahol minderre megkapjuk a lehetőséget.

Postcrossing?
A Postsrossing egy olyan ingyenes, nemzetközi képeslapküldő rendszer, mely lehetővé teszi a regisztrált tagoknak, hogy a világ bármely pontjára lapot küldhessenek, illetve kaphassanak. A postcrosser, vagyis a tag, a csatlakozást követően véletlenszerűen kiosztott címekre (max. 5) küldhet képeslapokat. Ha ez megtörténik és a címzett visszaigazolja a lapérkezést, a mi címünk is bekerül a láncolatba. A rendszer biztosítja, hogy 2 tag csak egyszer tudjon küldeni egymásnak "üzenetet", és mindig meglepetés legyen a következő képeslap érkezési helye. A részletes használati utasítást a honlapon megtaláljuk: www.postcrossing.com. Természetesen a postaköltséget mindig a feladó állja!
A speciálisabb igényűeknek sem kell elkeseredni. Ha például csak bizonyos képeslapokat szeretnénk kapni akkor erre is meg van a lehetőségünk, az úgynevezett tagelés segítségével. Sőt, nem csupán képeslapokat, hanem az országok specialitásait, csokit, teát, szuvenírt is kérhetünk-küldhetünk a felhasználóknak!

Honnan-Hova?
Az ötlet Paulo Magalhães fejéből pattant ki 2005-ben. A portugál fiatalember szeretett levelet kapni, különösképpen képeslapokat. A projekt hobbiként indult, de nagyon hamar kinőtte magát, és túllépte a portugál határokat. Mára már több mint 205000 taggal büszkélkedhet, 209 különböző országból. A legtöbb tag az Egyesült Államokból, Finnországból, Németországból, Oroszországból és Kínából kerül ki. A postcrossing.com 2010. július 14-én ünnepelte 5 éves születésnapját, és augusztusra elérte az 5 milliós megérkezett képeslap számot!
A projektnek köszönhetően minden percben 2-3 képeslap érkezik meg szerte a nagyvilágban!

A történetről részletesebben: Wikipedia-Postcrossing, Wikipédia-Postcrossing.

Végszó
A Postcossing lehetővé teszi a hagyományos, papír alapú, sokkal személyesebb kapcsolattartást, mégpedig a hálózat segítségével. Az, hogy a világ 209 országába "betekinthetünk" ilyen módon több mint szórakoztató. Kézzelfogható bizonyítékkal szolgál arra, hogy az internet nem feltétlenül az elszemélytelenedés eszköze.

Végezetül felhívnám a figyelmet az Artticket weboldalára, ahol lelkes, amatőr fotósok képeiből készült képeslapokat lehet rendelni ! Az oldal önmagában is érdekes, de az ok amiért itt említem nem más, mint hogy kedvezményt nyújt a több mint 800 magyar Postcrossing tagnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése