2010. március 26., péntek

Kukac a múzeumban?



Mivel az Infiniten nem találtam olyan bejegyzést, amit itt közzétehetnék valamilyen formában, ezért átlátogattam az Index Tech rovatába és onnan szemezgettem! Lássuk csak mi terem más bokrában!

Múzeumba került a @ ! A New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MOMA) felvette gyűjteményébe a @-ot!
A jelecske az építészeti és dizájnkollekcióhoz kerül, azt gazdagítja ezentúl!

A múzeum dizájnkollekciójának kurátora, Paola Antonelli ezt nyilatkozta az új szerzeményőr:

„A @ megszerzése azon a feltételezésen alapul, hogy egy tárgy fizikai birtoklása többé nem szükséges feltétele a beszerzésnek, és ez szabad kezet ad a kurátoroknak ahhoz, hogy felcímkézzék a világot, és olyan dolgokat is elismerjenek, amelyeket nem lehet birtokolni és a MoMA gyűjteményébe helyezni – vagy mert túl nagyok (épületek, Boeing 747-esek, műholdak), vagy mert a levegőben vannak, mindekiéi és senkiéi, mint a @. A minőség, a relevancia és az általános kiválóság kritériumai ezekre a tételekre ugyanúgy vonatkoznak, mint a MoMA gyűjteményében megtalálható összes tárgyra.”
A teljes cikk az alábbi címen mehtalálható angolul: @ at MoMa!

A @ története linkekben
És hogy miért döntöttek a szímbólum gyűjteménybevétele mellett? Ennek megértéséhez nem árt tájékozódnunk a jel történetéről és világban való elterjedésének okairól!
Ezzel számos cikk foglalkozik a világhálón, ezért elegendőnek tartom egy linkcsokor idehelyezését! Lehet válogatni!

@ at MoMa - Ha a Múzeum indokaira vagyunk kíváncsiak, akkor érdemes a hivatalos álláspontjukat elolvasni, indokakik mellett történeti áttekintést is nyújtanak a jelről!

At sign - A @ angol Wikis szócikke.

@ - Természetesen magyar Wikipédiás szócikket is találunk a témában, mely nem túl hosszú, de a jel különböző nyelven való elnevezéseit szépen összegyűjti!

A Natural History of the @ Sign - Az angol oldal a @ különböző nyelvi megjelenéseit veszi górcső alá!

The @ symbol - Egy nyelvész kutatásai, szintén angol nyelven

Reagálások
Végezetül a MoMa cikket követő kommentekkel foglalkoznék egy mondat erejéig.
A hozzászólókat eléggé megosztotta a bejelentés, miszerint a @ is a múzeum gyűjteményének részesévé válik. Egy részük örült a hírnek, meglepőnek, de örömtelinek találta! Voltak azomban szép számmal olyanok is, akik nevetségesnek találták a kezdeményezést, és igen komoly kritikával illették a múzeumot!

Az minden esetre bizonyos, hogy a jel a mindennapjaink részévé vált, onnan kitörölni már nem nagyon lehet! Kevesen vannak olyanok, akik egy e-mail írásánál még megkérdezik "Hogy kell írni a kukacot?"
Sőt, ami azt illeti önálló életet él mára! Számos alternatív felhasználási formája elterjedt, és a kreatív, művészi oldala sem elhanyagolható!
Az, hogy múzeumba való-e? Mindenki döntse el maga!
Végül is, miért is ne!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése